Cum am descoperit în 4 zile târgurile de Crăciun din zona Ruhr și muzeele din zonă

4 zile, 3 muzee impresionante, 2 târguri de Craciun de poveste si o zona care merita un city break – Ruhr!

La final de 2023 am descoperit într-un press trip zona Ruhr, împreună cu Dana Barbul. Dortmund e la un zbor de 2 ore distanță de Timișoara. Am zburat cu compania Wizzair, zborurile având plecarea lunea și vinerea, așa că am avut 4 zile în care să descoperim întreaga zona Ruhr, dar și târgurile de Crăciun.

Ce locuri nu trebuie să ratați dacă vreți să petreceți câteva zile în Dortmund și zona Ruhr?

Cu o istorie impresionantă, locul în care azi se organizează seri de filme, spectacole și expoziții, Zollverein găzduiește Muzeul Ruhr și Muzeul de Design Red Dot. 

Mina de cărbune Zollverein, numită și „Turnul Eiffel din zona Ruhr” e un loc în care să te pierzi câteva ore. Am luat trenul din Gara Centrală și în mai puțin de 20 minute eram în Essen. Fosta mină de cărbune din Essen, care a fost activă între 1851 și 1986, este astăzi un monument industrial și de arhitectură. Împreună cu cocseria Zollverein, puțurile 12 și 1/2/8 ale minei sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO din 2001.

În expoziția sa permanentă Muzeul Ruhr prezintă, cu peste 6.000 de exponate, istoria fascinantă a uneia dintre cele mai mari regiuni industriale ale lumii, de la formarea cărbunelui în urmă cu 300 de milioane de ani până la actuala schimbare. Muzeul are colecții extinse despre geologie, arheologie, istorie industrială și socială, precum și fotografii ale întregii zone. Pe lângă expoziția permanentă, Muzeul Ruhr prezintă în mod regulat expoziții speciale și oferă un program divers cu ateliere, tururi ghidate, excursii sau seri de film.

Zollverein este unul dintre decorurile romanului câștigător al Premiului Pulitzer în 2014 “Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr.

Al doilea muzeu vizitat a fost Muzeul de Design Red Dot din fosta Cazană a Minei de Cărbune Zollverein. Acesta prezintă cea mai mare expoziție de design contemporan din lume. Obiectele inovatoare și bine concepute din aproximativ 45 de țări fac posibilă experimentarea calității unui design bun de aproape, deoarece multe dintre exponate pot fi atinse și încercate. De la stick-ul de memorie USB la girocopter suspendat de tavan, clădirea pe cinci niveluri și o suprafață expozițională de peste 4.000 de metri pătrați, prezintă numai produse care au fost premiate de un juriu internațional de experți într-una dintre cele mai mari competiții de design din lume – Red Dot Design Award. Expoziții speciale care se concentrează pe diferite subiecte completează o perspectivă inspiratoare în lumea designului.

In ultima zi petrecută în Dortmund am ajuns și la al treilea muzeu și ne-am bucurat de magia show-urilor imersive.

Pereti de 13 m inaltime, o suprafata de peste 3000 m² si un show imersiv care nu trebuie ratat! Situat într-o fostă fabrică de tratare a gazelor, la 10 minute de centrul orasului Dortmund, Phoenix des Lumieres este locul unde te poți bucura de 10 show-uri dedicate artiștilor importanți din istoria artei.

Cum arată târgurile de Crăciun din zona Ruhr?

Târgurile de Crăciun din Europa sunt considerate cele mai frumoase din lume. Germania este faimoasă pentru Târgurile ei de Craciun și se numără printre preferatele noastre. Piețele de Crăciun din zona Ruhr sunt cunoscute pentru decorurile lor strălucitoare, atmosfera caldă și diversitatea produselor tradiționale.

În timp ce căsuțele sunt grupate în centrul orașului, adevărata atracție din Bochum este Moș Crăciun zburător. El zboară peste capetele spectatorilor pe sania trasă de renii săi. Acest show a fost o atracție absolută la Piața de Crăciun din Bochum încă din 2009.

Centrat în jurul Hansaplatz, în inima orașului, Piața de Crăciun din Dortmund oferă cel mai mare brad de Crăciun din lume. Creat din 1.700 de molizi individuali, această priveliște impresionantă are 45 m înălțime și este decorată cu 48.000 de lumini și un înger înalt de 4 m. Peste 250 de standuri cu obiecte de artizanat, decorațiuni de Crăciun, jucării, vin fiert cald și miros de migdale prăjite, asta e atmosfera de la târgul de Craciun din Dortmund.

Sper că v-am convins de un city break în zona Ruhr, pentru o vizită a târgurilor de Crăciun si nu numai!