Spectacolele lunii mai în Timișoara

Teatrul este despre celălalt, dar în primul rând este despre noi. Fiecare se regăsește într-o piesă sau într-un act, teatrul este despre oameni, idei, povești dar mai ales emoții.

Începând cu luna mai vă invit la teatru. Teatrul National Timisoara vă propune în luna mai o serie de spectacole.

Joi 2 mai – ora 19.00 – Sala Mare a Teatrului Național – Disney: Beauty and the beast în regia lui Szilard Somogy. Spectacolul – concert Disney Beauty and the Beast, pe muzica lui Alan Menken, versuri de Howard Ashman și Tim Rice, este interpretat de artiști ai Teatrului Național și ai Operei Naționale Române Timișoara.

Vineri 3 mai  și sâmbătă 4.05 – ora 19.00 –  Sala 2 – inCREDIBIL

Duminică 5 mai – ora 19.00 – Studio “Uțu Strugari” – Pe mâine. Pe mâine» este o poveste de viață, o analiză uneori lucidă, uneori duioasă, o poveste despre părinți și copii, despre greșeli și iertare.

Marți 7 mai – ora 19.00 – Sala Mare – De ce iubim femeile, o adaptare după cartea lui Mircea Cărtărescu

Miercuri 8 mai – ora 19.00 – Studio “Uțu Strugari” Cloaca.Cloaca este povestea a patru destine care se consumă în atmosfera tragi-comică a unor situaţii limită. Fiecare individ acceptă provocările vieţii într-o manieră proprie. Reacţia la aceste provocări este dictată de o anumită chimie care ne face unici în cadrul relaţiilor interumane.

Joi 9 mai – ora 19.00 – Sala 2 – Rambuku. Cel mai bun spectacol de teatru produs anul trecut în România este Rambuku, de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu. Spectacolul propune o temă destul de inconfortabilă: tăcerea. Mizând pe discrepanța dintre o Ea care comunică, trăiește și incită, și un El care este incapabil să transmită, să dialogheze, piesă devine o relatare abstractă și nonconformistă despre singurătatea în doi, despre ce se întâmplă când cel de lângă noi devine străîn, despre mecanismele și procesele prin care funcționează dragostea, și, până la urmă, viața însăși. Acest spectacol nu trebuie ratat.

Vineri 10 mai – ora 11.00 – Sala Mare – Cenușăreasa

Duminică 12 mai – ora 19.00 – Sala Mare a Teatrului Național – Disney: Beauty and the beast

Marți 14 mai ora 19.00 Studio “Uțu Strugari” – Aeroport. Povestea piesei este despre un El și o Ea, doi străini care într-un moment de tranzit, la propriu, intră, aproape întîmplător, unul în viaţa celuilalt.

Vineri 17 mai – ora 19.00 Sala 2 – Billy Mincinosul.Billy Mincinosul este o comedie nostalgică despre puterea imaginației, despre evadarea din realitate și, mai ales, despre evadarea din inerție.

Sâmbătă 18 mai – ora 18.00 – Sala Mare  – Anna Karenina, o adaptare după binecunoscutul român al lu Lev Tolstoi.

Miercuri 22 mai – ora 11.00 – Sala Mare – Pinocchio

Joi 23 mai – ora 19.00 – Studio “Uțu Strugari”  – M-am hotărât să devin prost.O poveste plină de haz, M-am hotărât să devin prost este, dincolo de aspectul autobiografic, o întâlnire fascinantă cu psihicul uman. Este povestea lui Antoine, 25 de ani, geniu se simte exclus din lumea contemporană de însăși inteligența lui. Deprimat și singur, încearcă diferite metode să devină mai prost, mai aproape de semenii lui. Pornește pe un drum complet anti-inițiatic, încearcand să se integreze: n-a băut în viața lui – vrea să ia lecții de alcoolism; nu știe ce e moartea – ia lecții de sinucidere. Dar orice problemă are o soluție.

Vineri 24 mai – ora 19.00 – Sala 2 – Piața Roosevelt. Piesa, de o extraordinară intensitate, îşi are rădăcinile într-o poveste ce „recreează biografia unor personaje din această piaţă din Sao paolo – Brazilia, o mână de oameni care caută cu disperare mântuirea, o creaţie privită cu ochii celui ce asistă la propria-i prăbuşire.

Sâmbătă 25 mai ora 19.00 Studiou “Utu Strugari”  – M-am hotărât să devin prost

Miercuri 29 mai – ora 19.00 Studiou “Uțu Strugari  – Canicula. Sintagma „o familie că oricare altă” își pierde sensul. Între familia – „celulă de bază a societății” și familia – „micul infern” se întinde un drum plin de surprize și de capcane, un drum pe care textul Antoanetei Zaharia – Caniculă – ne invită să-l parcurgem cu umor și curaj.

Joi 30 mai- ora 19.00 Sala Mare – O scrisoare pierdută. Clasica piesă a lui Caragiale este un must see ce nu trebuie ratat.

Vineri 31 mai – ora 19.00 Sala 2 – Cele trei grații este o comedie plină de sensibilitate despre micile probleme care apar atunci când sufletul aleargă mult mai repede că trupul, iar speranța are de luptat cu inerția, cu tabieturile și cu oglinzile strâmbe ale neîncrederii în sine.

Biletele pot fi cumpărate online sau de la agenţiile Teatrului din str. Mărășești nr. 2 şi de la Sala 2 din Parcul Civic, de marți până duminică, între orele 11.00-19.00, telefon 0256201117

Opera Națională Română vă prezintă în data de 6 mai de la ora 20, Amantul, cu Maia Morgenstern si Mircea Rusu. Richard şi Sarah îşi organizează viaţa la dimensiunea unei încăperi (emblematică, prin liniştea şi ocrotirea mult râvnită) evitând intenţionat ceea ce este în afara ei, deoarece exteriorul pare să fie dăunător şi ameninţător. Sarah şi Richard găsesc elan şi energie în ei pentru o altă construcţie, trecând de la „zgomot la şoaptă“, renăscând fiorul iubirii prin îmblânzirea fiinţei şi scoţându-l din şablonul cei ţinea blocat.

În 20 mai de la orele 20 o puteți vedea pe Oana Pelea în N(aum). Spectacolul „N(aum)” propune o formă de teatru de artă, minimalist, bazat în primul rând pe o căutare interioară și a forței cuvântului, vizibilă și perceptibilă la fiecare replică.

Teatrul German de Stat vă propune:

Luni 6 mai – ora 11-  Prostia Românească în regia lui Simona Vintilă. Inspirat din povestea lui Ion Creangă și dedicat copiilor, textul, reinterpretat în limbaj modern, spune povestea unor elevi care pun în scenă, potrivit propriei lor înțelegeri, prin joc și joacă, faimoasele întâlniri ale călătorului plecat din satul  natal, care se lovește pe drum de proști mai mari decât cei de care fugise.

Marți 7 mai , ora 19.30 – Europa de David Greig. Acțiunea spectacolului se petrece într-o gară situată într-un mic oraș de graniță din Europa de Est. Cu ultimul tren ce oprește înainte că gara să se închidă din cauza faptului că a devenit inutilă, ajung în oraș Morocco, un mic traficant de produse de lux, alături de doi refugiați – Sava și Katia – în căutare de adăpost și de siguranță. Adele, o localnică angajată a gării, fascinată de libertatea refugiaților, și-ar dori să exploreze lumea la fel că ei. O poveste de dragoste prinde contur, iar textul dramatic se construiește pe tragedia lipsei de orizont și a dorințelor neîmplinite, dar și pe dezvăluirea stereotipurilor legate de imaginea refugiatului

Duminică, 12 mai 2019, 19:30-21:30, Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet. Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decât paisprezece ani când bunica să, acuzând-o de incendierea casei, o obligă să se prostitueze. În timp ce sute de bărbați se înșiră în fața cortului Eréndirei, bunica negociază prețul și numără banii. Şi Ulise, tânăr și frumos că un înger, o dorește. După ce tentativele de fugă ale celor doi îndrăgostiți eșuează, ei plănuiesc o crimă. „Incredibilă și tristă poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” este considerată una dintre cele mai emoționante povestiri ale lui Gabriel García Márquez.

Marți 14 mai – ora 16.00 – Jurnal de România, Timișoara.

Lumea este de cele mai multe ori un teatru, dar teatrul însuși este o lume care merită descoperită.

Sursa foto: blogu lu Andra, tntimisoara.com, Adrian Pîclișan/TNTm

You May Also Like

A fost prezentat Programul Cultural al Proiectului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

REVOLTA” VINE LA TIMIȘOARA, LOCUL UNDE A ÎNCEPUT REVOLUȚIA DIN DECEMBRIE 1989

Prima expoziție din România de design multisenzorial, SENSORIA, este la Timișoara

Cea mai fotografiată clădire din Timișoara