Eroii nu mor niciodată
Eroii nu mor niciodată…așa ar trebui să înceapă orice poveste despre Revoluția din 1989.
La Timișoara a început totul. Azi în Timișoara mâine în toată țară…
Orice turist care vine în Timișoara și nu numai, ar trebui să viziteze Memorialul Revoluției, pentru a vedea imagini inedite de la acea vreme, cum și de unde a început totul, de unde a început libertatea românilor în 1989.
În acest spațiu Asociația “Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989” a colectat mii de informații scrise, audio și video despre evenimentele de atunci, ce formează o adevărată enciclopedie. O parte din materiale sunt expuse spre vizitare. Expozițiile acoperă viața sub dictatorul comunist Ceușescu dar și desfășurarea Revoluției de la Timișoara, ce a dus în final la răsturnarea comunismului.
Memorialul Revoluției este situat pe strada Oituz, în curtea Facultății de Arte Plastice și Design, iar costul unui bilet este de doar 10 lei. Încă de la intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de un fragment al Zidului Berlinului pentru a rememora crucialul eveniment din noiembrie 1989, eveniment ce a precedat revoluția română din decembrie 1989.
Memorialul Revoluției este situat pe două etaje. Cum intrați în muzeu, pe holuri puteți vedea o cronologie a războiului rece, iar în camerele situate la parter, o multitudine de imagini ale Revoluției din 1989. De asemenea puteți viziona și un documentar de aproximativ 30 de minute cu desfășurarea evenimentelor de la acea vreme, de la cum a început revoluția în 15-16 decemebrie 1989 până la procesul soților Ceaușescu și omorârea acestora, cu subtirare pentru turiștii străini în mai multe limbi de circulație internațională.
Un eveniment aparent banal (evacuarea arbitrară a pastorului timișoarean Laszlo Tokes, fixată pentru dată de 15 decembrie 1989) a devenit un pretext pentru o revoltă populară în Timișoara, transformată apoi în revoluție. În 15 decembrie s-au adunat în față casei parohiale mai mulți enoriași care doreau să împiedice evacuarea pastorului. Fiind o zona extrem de circulată (Piață Maria), mulți locuitori ai orașului se opreau pentru a afla ce se întâmplă. Ei au îngroșat astfel, inițial involuntar, numărul celor adunați. În 16 decembrie, numărul celor adunați în Piața Maria crescuse la circa 400 de persoane, majoritatea nefiind reformați, ci cetățeni ai Timișoarei de diferite etnii și confesiuni. În după-amiaza acelei zile s-a strigat pentru prima dată “Jos Ceaușescu” și “Jos Comunismul”. Ulterior, protestatarii s-au deplasat în diverse puncte ale Timișoarei pentru a chema oamenii la revoltă, astfel începând revoluția ce avea să declanșeze libertatea de sub comunism.
În 20 decembrie, Timișoara a fost declarat primul oraș liber al României de către reprezentanții Frontului Democrat Român, prima formațiune politică democratică.
Puteți vedea imagini inedite ale acelor vremuri, atât din Timișoara cât și din alte orașe ale țării în care a avut loc revoluția. Vizitatorii pot admira poze cu “conducătorul nostru prea iubit”, ziare ale acelor vremuri (Scânteia, România Liberă, Orizont), dar și imagini de propagandă ale partidului comunist de la acea vreme.
La etaj se află expoziții permanente de pictură, sculptură, toată având ca inspirație Revoluția din 1989.
În 1989, Timișoara a insuflat românilor curaj, dorință de libertate, putere de sacrificiu, speranță și unitate. Pentru prima dată după mult timp oamenii au avut aspirații, un ideal comun și măreț, un vis ce avea să devină realitate. Pentru prima dată după mult timp românii au simțit la fel, iar Timișoara i-a unit pe toți într-un glas „Jos comunismul”.
Timișoara a vibrat atunci și continuă să vibreze.
#TimișoaraVibrează